40PlusRelatie 1200
dinsdag, 21 maart 2017 15:38

Balans in je verwachtingen

Ben je actief op zoek naar een partner, misschien zelfs fanatiek? Of leun je ontspannen achterover en wacht je rustig af? Vertrouw je erop dat je een partner vindt of ben je de hoop (bijna) verloren? Hoe vind je balans in je verwachtingen?

Idealiseren

Op ieder potje past een dekseltje, zeggen ze. Geloof je dat dit ook op jou van toepassing is? Die overtuiging heb je wel nodig als je wilt slagen in de liefde. Hoop houden zonder de realiteit uit het oog te verliezen is belangrijk. Met andere woorden: niet te veel te idealiseren. Als je graag een relatie wilt kan idealiseren verleidelijk zijn. Maar idealiseren leidt al gauw tot te hoge verwachtingen (en daarmee tot te hoge eisen).

Te hoge versus te lage verwachtingen

Onze verwachtingen zijn grotendeels gebaseerd op ons zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde. Wie zichzelf fantastisch vindt heeft totaal andere verwachtingen dan wie zichzelf een nul vindt. Zelfoverschatting leidt tot te hoge verwachtingen, zelfonderschatting tot te lage verwachtingen. Zowel te hoge als te lage verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling.

Spiegelen

Verwachtingen afstemmen op de realiteit is een kunst, want wat is reëel? Ons zelfbeeld vormt zich doordat we ons spiegelingen aan mensen in onze omgeving. We beoordelen onszelf – uiterlijk, gedrag, prestaties et cetera – deels op grond van de reacties van anderen. De feedback die we krijgen is smaakgebonden en niet altijd zuiver. Bovendien maken we interpretatiefoutjes: soms vatten we dingen verkeerd op.

Interpretatiefoutjes

Stel dat een ander jou afwijst. Hoe interpreteer je dat dan? Zeg je: ‘Logisch, ik stel ook niks voor’? In jouw beleving kan het een ‘feit’ zijn dat je niks voorstelt, maar eigenlijk is het een negatieve ‘overtuiging’ over jezelf. En het is maar zeer de vraag of dat idee klopt. Een negatief zelfbeeld komt ergens uit voort, doch zelden uit feiten. De oorzaak kan in verschillende dingen liggen: in vernedering door ouders of pesterijen op school bijvoorbeeld.

Verwrongen zelfbeeld

Mensen met een negatief zelfbeeld nemen selectief waar: zij zien alleen de slechte eigenschappen en prestaties van zichzelf of laten die veel zwaarder wegen dan de positieve. Een negatief zelfbeeld is dus een verwrongen zelfbeeld. Ook omdat veel gebeurtenissen gezien worden in termen van alles-of-niets: zakt iemand met een negatief zelfbeeld voor een examen, dan denkt hij: ik ben een totale mislukking!

Gezond zelfbeeld

Negatief denken kan een strategie zijn om tegen teleurstellingen te beschermen: als je een negatieve reactie of uitkomst verwacht, kan het in elk geval niet tegenvallen. Het nadeel van een negatief zelfbeeld is dat het nooit tot positieve ontwikkelingen leidt. Daarom is een positief – gezond en evenwichtig – zelfbeeld noodzakelijk voor iedereen die wil slagen in de liefde.

Overtuigingen veranderen

Onderzoek heeft aangetoond dat je verwrongen denkwijzen kunt vervangen door juiste informatie. Je kunt negatieve gedachten corrigeren door te focussen op positieve eigenschappen en prestaties van jezelf. Dat gaat niet van het ene moment op het andere maar je kunt jezelf erin trainen. Maak een lijst van alles wat je aan jezelf waardeert, bijvoorbeeld: ik heb twee kinderen grootgebracht; ik leef gezond; ik kan goed met geld omgaan. Herhaal dit elke dag voor jezelf.

Slagen in de liefde

Gaandeweg zal je merken dat positieve gedachten over jezelf tot een positiever, gezonder en evenwichtiger zelfbeeld leiden. Het heeft een positieve invloed op je gevoelens, je gedrag en je verwachtingen. En dit vergroot je kans op een partner en een duurzame relatie aanzienlijk. Initiatief nemen – zoals jezelf inschrijven bij 40PlusRelatie – is ook een stap in de goede richting.

 

Bron: http://www.brancheverenigingsingleskeurmerk.nl

Meer weten?

Vul onderstaand formulier in

Graag je geslacht invoeren.
Graag je naam invoeren.
Ongeldige invoer
Graag je woonplaats invoeren.
Graag je Email adres invoeren.
Graag je telefoonnummer invoeren.
Invalid Input
Ongeldige invoer
Branchevereniging Singles Keurmerk


Lid van de branchevereniging relatiebemiddeling,
dus kwaliteit verzekerd!

Lees meer...

bel me terug

Wil je gebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug! Of bel ons zelf 088 - 4040 900.

Graag je naam invoeren.
Graag je woonplaats invoeren.
Graag een geldig telefoonnummer invoeren.
Ongeldige invoer

Meer informatie

Wil je meer weten of een afspraak maken met een van onze consulenten? 

Vul onderstaand formulier in

Graag je geslacht invoeren.
Graag je naam invoeren.
Ongeldige invoer
Graag je woonplaats invoeren.
Graag je Email adres invoeren.
Graag je telefoonnummer invoeren.
Invalid Input
Ongeldige invoer

Tarieven

Inschrijfgeld  € 175

  • Uitgebreid intakegesprek bij jou thuis of op locatie.
  • Opstellen van persoonsbeschrijving.
  • Opstellen van contactadvertentie (anoniem) voor onze website.
  • Foto voor ons bestand, uitsluitend voor intern gebruik.

Bemiddelingspakketten

Pakket 6 maanden € 99,- per maand korting bij betaling in 1 keer
Pakket 12 maanden € 79,- per maand korting bij betaling in 1 keer
Pakket 18 maanden € 69,- per maand korting bij betaling in 1 keer

Gegarandeerde voorstellen per pakket

Bemiddeling door eigen consulent, dus één contactpersoon.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!